Close
Binnenkijken bij Rataplan Deventer

Binnenkijken bij Rataplan Deventer

Je kon er niet omheen: sinds deze maand is het nieuwe filiaal van kringloopwinkel Rataplan geopend in Deventer. Wekenlang werd ik platgegooid met advertenties in de lokale krant en op social media. En met succes! Kort na de opening sprong ik op mijn fiets om eens een kijkje te nemen. En niet alleen uit nieuwsgierigheid natuurlijk, ik had ook een lijstje met spullen die ik voor ons nieuwe huis hoopte te scoren.

Zo wil ik rondkijken voor een fijne stoel voor mijn bureau, nieuwe lampen en een buffetkast. Ik ben een paar maanden geleden verhuisd en mis nog wat ‘aankleding’ in huis. Kleinere spullen zoals een dunne leren riem, bloempotten en servies staan ook op mijn wensenlijstje.

Bij binnenkomst ben ik meteen positief verrast: de winkel is groot, licht en overzichtelijk ingedeeld. Vlak achter de ingang is er een balie om kleine donaties af te geven. Er staat niemand achter, maar ik kan de spullen gewoon neerleggen en een winkelmandje pakken (en dat is best wel nice).

Ben ik de enige die een beetje overweldigd raakt van zo’n warenhuis? Ik probeer maar vooraan te beginnen. Eerst langs de snuisterijen, waar ik niet zo veel interesse in heb, en dan is daar het servies. Voor een verjaardag ben ik op zoek naar praktische gebaksbordjes en -vorkjes, maar dit bloemige theeservies verdwijnt bijna in mijn mandje. Zo mooi!

De gebaksbordjes heb ik trouwens direct kunnen vinden. De planken zijn ruim ingedeeld waardoor ik makkelijk kan zoeken.

Ik kan het echt niet laten hoor. Nee, boeken stonden niet op mijn wensenlijstje. Maar als ik tweedehands boeken zie móet ik even snuffelen.

Het assortiment bestaat uit veel thrillers en (vertaalde) literaire fictie. Hier en daar vind ik nog sci-fi, fantasy en romantiek. Als een boek in de laatste tien jaar in de Bruna heeft gelegen, is het hier te vinden, gok ik. Het staat ook allemaal redelijk netjes gesorteerd op genre en ik vind kleine collecties van dezelfde auteur.

Alles is nog in goede staat en kost maar een paar euro. Gevaarlijk hoor, deze afdeling.

Bij Rataplan Deventer kun je overigens meer dan alleen rondsnuffelen. Dit is namelijk één van de vestigingen waar je ook je fiets kunt laten repareren. Van tevoren bellen is wel een aanrader, om te vragen of de werkplaats open is.

Daarnaast is er ook de koffiecorner. Deze is ook knus ingericht met tweedehands stoelen en tafels, dat kan niet anders. Lekker lezen in je tweedehands boek met een drankje en een taartje? Ik vind het alvast een goed idee.

Maar de echte klapper van Rataplan Deventer vind je op de eerste verdieping.

Want daar is 80% van de etage besteed aan de kledingcollectie. Bam, keuzestress terug! Rekken en rekken vol dameskleding. En hier en daar een rek voor heren- en kinderkleding. Die laatste twee doelgroepen zie ik dan ook weinig rondlopen hier. 😉

De rekken staan primair op kleur gesorteerd, en daarnaast nog op kledingstuk (jurkjes of broeken) waar mogelijk. Ook hier is het assortiment echt goed geselecteerd. Ik zag veel merken van grote modeketens, maat 38-44 of M-XL, en doorgaans in goede staat. Afhankelijk van het kledingstuk betaal je er zo’n €5,- voor. Kijk, dat is nog eens fijn shoppen!

De accessoire-wand! Helaas geen riem kunnen vinden die naar mijn zin was.

Niet heel logische plek maar achterin, op de eerste verdieping, vond ik de meubels en lampen. Deze hoek had weinig aankleding, alsof het een beetje bijzaak is bij deze kringloopwinkel. Er stonden veel eetkamerstoelen, bedden, wat kleine tafeltjes en kastjes en opgerolde tapijten.

En hee, daar is de kroonluchter die we een maandje eerder hadden gedoneerd!

Na een rondje door de winkel heb ik het idee dat Rataplan Deventer zich vooral richt op kleine waren, kleding en funshopping. Grote meubels en witgoed zijn er wel, maar in mindere mate dan ik had verwacht.

En dat is goed om te weten. In Deventer zijn meerdere tweedehands- en kringloopwinkels en ze hebben allemaal hun eigen sterke punten. Als ik op zoek ben naar leesboeken of nieuwe kleding, is dit mijn eerste keus.

Over toegankelijkheid

En dan moeten we het nog even over de toegankelijkheid van Rataplan Deventer hebben. Ik dacht daar niet zo over na, tot ik zelf over een opstaande rand van het interieur struikelde. Wat als je niet, zoals ik, een kluns bent, maar slecht ter been bent?

In theorie kan je prima de winkel doorkruisen met je rollator, kinderwagen of rolstoel. De gangen zijn lekker breed. Toen ik er (kort na opening) rondliep, was de lift naar de eerste verdieping echter kapot.
Ik vraag me ook af of de houten platen op de vloer een probleem vormen voor bezoekers met mobiliteitsproblemen. Ze zijn maar een paar centimeter hoog en slopen schuin af, maar zijn niet duidelijk gemarkeerd.

Ook opvallend: ik spotte wel de leuke koffiecorner, maar geen klantentoilet. Misschien heb ik er overheen gekeken. Anders is het een goed idee om eerst te gaan rondsnuffelen, en daarna pas wat te drinken. 😉

Buitgemaakt bij de kringloop

Hoewel ik niet de meubels kon vinden waar ik naar zocht, ben ik dik tevreden met mijn kringloopvondsten bij Rataplan Deventer. Dit was mijn buit deze maand:

  • toffe spotjes (met een missend onderdeel, moet ik nog repareren) €4,95
  • top van HEMA, €2,95
  • vier gebaksbordjes & vier gebaksvorkjes, samen €3
  • drie Engelstalige boeken, samen €2,40

Praktische info Rataplan Deventer

Adres: Essenstraat 25, 7418 BM Deventer
Openingstijden: 7 dagen per week, zie website
OV: bushalte Runshoppingcentre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.