Close
Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Zeven korte podcasts voor tijdens het afwassen

Met enige frustratie scroll ik door mijn podcast app. Geen updates! Twee keer per jaar houden al mijn favoriete podcasts tegelijkertijd vakantie. En gelijk hebben ze, hoor. Maar zonder goed verhaal in mijn oren daalt mijn motivatie voor schoonmaken naar het nulpunt. Dus ik open de aanbevelingen in de app en selecteer een paar andere series die al afgelopen zijn. Headphones in, schuursponsje erbij en go.

Herkenbaar? Ik deel een paar oudere series met je waar ik tijdens de vorige vakantiestop van heb genoten. Ze zijn allemaal zes afleveringen of korter.

Open/Eind

De nieuwste podcast van het AD ‘Open/Eind’, over de langdurige vermissing van Hanno van Mil, moest eigenlijk een true crime podcast worden. Maar als makers Iris van den Boom (52) en Dija Kabba (24) vol goede moed beginnen, staan ze al gauw voor dichte deuren. En wat moet je dan? Het antwoord op die vraag is te beluisteren in de 6-delige podcast Open/Eind, waarin de makers constant worstelen met de balans tussen journalistiek en mededogen. (bron: AD.nl)

Luisteren via Spotify – De reclame voor deze serie hoorde ik in bijna al mijn vaste podcasts. Hij valt niet tegen, moet ik zeggen. Ik knap namelijk al snel af op true crime verhalen die de zaak onnodig sensationaliseren. Het is a) niet nodig en b) pijnlijk voor de nabestaanden. En voor wat? Voor mijn entertainment?

Het verraste me dat Open/Eind inderdaad die insteek gebruikte. Want Iris en Dija merken al snel dat het één van de redenen is waarom ze vastlopen in hun research. En daarom gaan ze op zoek naar het verhaal van de achterblijvers.

Sweet Bobby

Kirat is een succesvolle marketeer en lokale radiopresentator. Online wordt ze gecontacteerd door een man die ze vaag kent, Bobby genaamd, en ze beginnen te chatten. Langzaam komen ze dichter tot elkaar… en zo raakt Kirat betrokken bij een oplichterij van epische proporties. (bron: tortoisemedia.com)

Luisteren via Spotify – Deze podcast is in het Engels, maar ik vond ‘m erg goed te volgen. Mijn tip: ga niet eerst online op zoek naar het verhaal van Kirat. Ik ben er ook blind in gesprongen. En hoewel je als luisteraar de catfish al van verre aan ziet komen, was ik alsnog verbaasd door de ontknoping.
Het is een spannend en vooral bizar verhaal. En juist daarom vond ik het lastig om Kirat serieus te nemen. Er waren meerdere momenten waarop ik dacht: “Je bent een volwassen vrouw, hier had je de handdoek in de ring moeten gooien”. En natuurlijk geloof ik, misschien onterecht, dat ik in haar positie veel slimmer had gehandeld. Daar ben ik overigens niet de enige in: Kirat kreeg niet veel steun van haar omgeving. En dat is dan weer schrijnend.

(Genoeg gepraat, ga het zelf luisteren!)

Bloedband

In de Nederlandse gevangenissen zitten duizenden mensen, een flink deel moet er nog jaren blijven. Ze zitten daar omdat ze verschrikkelijke dingen gedaan hebben: moord, overvallen, verkrachtingen. Over die gruweldaden zien en horen we veel: van slachtoffers, nabestaanden, het OM, de rechter en van de daders zelf. Maar de familie van die daders, die blijft onzichtbaar. Tot nu. In de vijfdelige podcastserie Bloedband spreken Hart van Nederland-journalisten Léon Mastik en Elin Stil met hen. Wat gebeurt er als je zoon iemand gedood heeft? Hoe voel je je als iemand waarvan je houdt wordt veroordeeld en voor jaren achter tralies verdwijnt? (bron: hartvannederland.nl)

Luisteren via Spotify – Nog een serie die over achterblijvers gaat. Opvallend genoeg zijn het hier allemaal moeders en zussen die hun verhaal doen. Het eerste interview is meteen het heftigst: dat gaat over de familie van Michael P., die in 2017 na de moord op Anne Faber de woede van Nederland over zich heen kreeg. De drie andere zaken in deze podcastserie zijn minder bekend, maar daar is het verdriet van de achterblijvers natuurlijk niet minder. Hun verhalen zijn open, sterk en geven een ander perspectief op veroordeelden.

De adoptienon

In de gloednieuwe podcastserie ‘De Adoptienon’ neemt Hart van Nederland de Nederlandse rol bij babyroof uit Chili onder de loep. De podcast richt zich op de handel en wandel van de Nederlandse zuster Gertrudis Kuijpers, die in die tijd de leiding had over het kindertehuis Las Palmas in de hoofdstad Santiago.

Was het Chileense kindertehuis Las Palmas een baken van hoop of een doorvoerhaven voor kinderen? In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werden in het Zuid-Amerikaanse land naar schatting 20.000 baby’s onder verdachte omstandigheden van hun moeders gescheiden en ter adoptie aangeboden.

In wat haar laatste grote interview voor tv en radio zou worden doet Gertrudis Kuijpers een boekje open over haar visie op de gebeurtenissen en verweert zij zich tegen alle beschuldigingen. Hart van Nederland-journalisten Michael Monkau en Tanja Kok onderzoeken in ‘De Adoptienon’ de waarheid en de leugens van het verhaal dat nooit werd verteld. (bron: hartvannederland.nl)

Luisteren via Spotify – In de afgelopen jaren is het buitenlands adoptiebeleid van Nederland in het nieuws geweest. Als je daar wel eens over hebt gelezen, zal het verhaal van deze podcast je niet verbazen. Maar het blijft schokkend.
Ik wil zo graag geloven dat alle betrokkenen de beste bedoelingen hadden. De podcastmakers hebben hun best gedaan om alle kanten van het verhaal te horen. Daarbij hebben ze de adoptienon zelf te pakken weten te krijgen. En hoewel je zou denken dat daarmee het verhaal af is, schuurt de reactie van Kuijpers zelf bijna nog harder dan het verhaal van de volwassen adoptiekinderen. In 2023, een paar maanden voor publicatie van de podcast, overleed ze.

Welkom in de volksbuurt

Wat als je volkswijk wordt ontdekt door yuppen, door hoogopgeleide stedelingen? Wat als de huizenprijzen omhoogschieten en je zelf niet meer aan een huis komt?

Journalist en bakfietsvader Robin de Wever gaat op zoek naar antwoorden – tot ver buiten de stadsgrenzen. Van de wereld van de bakfiets… naar de wereld van ouderwetse gezelligheid in de voortuin. Hoe lang is het daar nog gezellig? (bron: nporadio1.nl)

Luisteren via Spotify – Dit is een steengoede podcast over gentrificatie binnen Nederland, een onderwerp dat me aan het hart gaat. Ik ben zelf geen havermelkelite en heb geen bakfiets. Maar ik heb wel het grootste deel van mijn volwassen leven in (voormalige) volksbuurten en achterstandswijken gewoond. Zo ook mijn huidige wijk. Dat betekent dat ík altijd de nieuwkomer ben.

Maar verwacht geen wijzend vingertje naar de yuppen in Welkom in de Volksbuurt. Robin interviewt veel oude bewoners en bijna niemand geeft de nieuwe bewoners de schuld van de gentrificatie. Wel hoor ik, tussen de regels door, wel de wens van de bewoners om de buurt weer een beetje sociaal en hecht te maken. Daar hebben ze best een goed punt. De kloof tussen oud en nieuw hoeft namelijk niet zo groot te zijn. Ook als je niet in een volksbuurt woont maar een goede buur wilt zijn, kun je hier wat van opsteken.

De eenzame uitvaart

In Amsterdam gaan jaarlijks zo’n 5000 mensen dood. Een op de tien van deze overlijdens wordt niet direct opgemerkt door kennissen of nabestaanden. Een speciale afdeling van de gemeente moet er aan te pas komen om alsnog een broer, zus of verre neef te vinden. Als zelfs dat niet lukt, draait het uit op een eenzame uitvaart.

Joris van Casteren is schrijver en coördinator van stichting De Eenzame Uitvaart. Hij zorgt dat een eenzaam overledene alsnog een waardig afscheid krijgt. Hij duikt in de vergeten levens van deze mensen, en vraagt een dichter een gedicht te schrijven voor de overledene. Die verhalen tekent hij op voor de Volkskrant, en leest hij voor in deze podcast. (bron: Spotify)

Luisteren via Spotify – Er zijn maar vijf afleveringen en ik denk dat De eenzame uitvaart. Doodzonde, zeg ik je. (Ha!) Eens in de zoveel tijd lees ik in het nieuws over een woninglijk; een persoon die al langer dood in zijn/haar woning ligt. Is er dan niemand die hen gemist heeft?
Deze podcast heeft een paar van dit soort verhalen. In iedere aflevering krijg je een kijkje in het leven van de overledene. Na afloop wordt er een gedicht voorgedragen. En ondanks dat ik de mensen niet heb gekend, raakt het me iedere keer weer.

Dit kan geen toeval zijn

Als de Nederlander Bart in 2017 op het vliegveld van Madrid in de rij staat voor een vlucht naar Barcelona, wordt hij uit de rij gehaald en naar een leeg vliegtuig gebracht. De uren die volgen zetten het leven van Bart op zijn kop. Wat gebeurde er precies? En wie hadden Bart in het vizier? Volkskrant-journalist Huib Modderkolk en podcastmaker Simone Eleveld gaan op onderzoek in de schimmige wereld van geheime diensten. Kun je ooit zekerheid krijgen of je een doelwit was van een veiligheidsdienst? In hun zoektocht naar antwoorden blijkt dat Bart over uiterst gevoelige informatie beschikte en niet zomaar een willekeurig doelwit was. Maar ook dat de gebeurtenis diepe sporen nalaat en zorgt voor vertwijfeling en achterdocht bij vrienden en familie. (bron: audio.nrc.nl)

Luisteren via Spotify – Mooie opzet van wat in eerste instantie klinkt als een sterk verhaal. Als iets wat in actiefilms gebeurt. Op de manier waarop Bart zijn verhaal doet, komt hij ook niet naar voren als een betrouwbare verteller. (Liep zijn huwelijk stuk vanwege zijn vertwijfeling en achterdocht, zoals hij zelf zegt? Of was het omdat deze getrouwde man met een andere vrouw zoende?)
Dan neemt Modderkolk het over en geeft meer uitleg en context. Ook hij heeft in zijn rol als journalist gesprekken gehad waarbij er een belletje ging rinkelen. Dat gevoel van “hier klopt iets niet”. Je via deze podcast krijgt als luisteraar een kijkje in de schimmige activiteiten van de inlichtingendiensten. En al snel puzzel je mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.